Latvijas zemenes. Ēdam jo vairāk, jo labāk! Tievējam un uzlabojam asinsvadus, vielmaiņu un kaulus
Attēls 2 no 9
ĒDAM, CIK LIEN!Zemenes Latvijā sāka audzēt Jūrmalā 1878. gadā,
kad tika būvēts dzelzceļš Rīga-Pēterburga.Pirmās zemeņu šķirnes ieveda no
Vācijas. Drīz vien zemeņu platība strauji palielinājās, un tās sāka
audzēt ne vien Jūrmalā, bet arī Latgales pusē. Pirms
Otrā pasaules kara zemeņu stādījumi Latvijā sasniedza 1000 hektārus.Zemenēs ir daudz kālija, nātrija, kalcija, joda,
magnija, dzelzs, sēra, hlora un organiskās
skābes. Zemenes satur arī nedaudz skābeņskābes un dažādus vitamīnus -
taukos šķīstošos (karotīns, B1), ūdenī šķīstošos (B2, niacīns,
askorbīnskābe). Īpaši nozīmīgs ir augstais C vitamīna saturs
- tas ir augstāks nekā ābolos, bumbieros, ķiršos, plūmēs, avenēs,
ērkšķogās un jāņogās. 150-200g zemeņu sedz ikdienas C vitamīna normu.
Tiesa, C vitamīna daudzums atkarībā no šķirnes un augšanas apstākļiem
var mainīties. Savukārt zemenē esošās mazās dzeltenās sēkliņas ir
cilvēka organismam vajadzīgās, vērtīgās šķiedrvielas. Ogu sastāvā ir arī ļoti augsts mangāna saturs, kas veicina vielmaiņu, kā arī kaulu un asins veidošanos.Zemenēm ir augsta diētiskā vērtība
- 100g dārza zemeņu satur tikai 40-50 kaloriju. 90% zemeņu sastāvā ir ūdens. Zemeņu ogas, īpaši savvaļas, ir vienas no
visvērtīgākajām profilaktiskajām ārstniecības ogām. Bioloģiski aktīvo vielu daudzums zemenēs stimulē
vielmaiņas procesus un organisma attīrīšanos no kaitīgām, arī
radioaktīvām vielām un paaugstina organisma pretošanās spējas
nelabvēlīgiem apkārtējās vides iedarbības procesiem. Pateicoties
augstajam dzelzs saturam, zemenes veicina un uzlabo asinsriti. Kalcija un fosfora
savienojumi labvēlīgi iedarbojas uz organismu, paaugstinot cilvēka darba
spējas, imunitāti un izturību. Pastāv uzskats, ka svaigas zemenes ārstē
grūtsirdību. Daudzi fiziologi uzsver zemeņu spēju stimulēt gremošanu un
samazināt urīnskābi. Tās izmantojamas nieru un aknu slimību, podagras,
cukura diabēta un hipertonijas ārstēšanā. Zemenēs ir augsts joda
saturs, tāpēc īpaši ieteicamas vēža un elpošanas ceļu slimību pacientiem.Aktivizējot metabolismu un atjaunojot ķermeni, zemenes ne tikai rada
apstākļus efektīvākam un produktīvākam darbam, bet arī uzlabo potenci.
Zemenēs ir daudz cinka, kas palielina libido, tāpēc ir pamats uzskatīt,
ka zemenes ir «dabas Viagra».Pēc uztura zinātnieku un dietologu padomiem, cilvēkam gadā jāapēd vismaz ap 5-7 kilogramu zemeņu. Visveselīgāk zemenes ir lietot svaigas bez nekādām piedevām (tiesa, kopā ar pienu tiešām drīkst). Un
jo vairāk - jo labāk!Kas ir vērtīgāks par zemenēm? Viennozīmīgi, tikai meža zemenes! Tajās visas augstākminētās vērtīgās īpašības ir 30 reižu vairāk.Šobrīd, 2016.gada 20.jūnijā Latvijas zemenes Rīgas tirgos maksā no 3,50 līdz 7 eiro. Vislabāk tomēr ēst vietējās, jo Polijas un citu valstu produkcija var būt nedaudz 'sašpricēta' ilgākam skaistuma izskatam un atceļošanai kravas furgonos.KĀ SAGLABĀT ZEMENES, LAI ZIEMASSVĒTKOS GALDĀ CELTU ARI ŠO GARDUMU?Vislabākā ir ogu saldēšana. Turklāt jāņem vērā, ka
vislabāk ir saldēt sausas, nemazgātas ogas, tad tajās saglabāsies pat
100% C vitamīna. Zemenes ieteicams likt tik lielos trauciņos, lai vienā
reizē var arī apēst. Nav ieteicams tās atkausēt mikroviļņu krāsnī, labāk
ļaut tām atkust istabas temperatūrā. Zemenes var vārīt arī ievārījumos,
tikai jārēķinās, ka 100 grādu temperatūrā ogas zaudēs visu C vitamīnu.
Nelielu daļu C vitamīna zemenes saglabās, ja ogas pasterizēs 70 grādos.
Vēl var mēģināt likt burciņās svaigas ogas, kas viens pret vienu
saspaidītas ar cukuru. Šādi C vitamīns daļēji saglabāsies, ilgākais,
sešus mēnešus - diemžēl šis vitamīns ar laiku noārdās. Bet tajā pašā laikā ogu
un cukura maisījumā saglabāsies tik ļoti nozīmīgā dzelzs.Kāpēc mīlam zemenes
Zemene ir vienīgā oga, kurai sēkliņas atrodas ārpusē. Katrai zemenei ir ap 200 sēkliņu.
Zemenes ir lielisks zobu balināšanas līdzeklis. Tajā esošās organiskās
skābes ir labs profilaktisks līdzeklis cīņā pret zobakmeni.
Kāds interesants pētījums pierādījis, ka tie, kuriem garšo zemenes, ir
daudz jautrākas dabas cilvēki, kamēr zemeņu nīdēji ir neapmierināti
dīvaiņi.
Labvēlīgos laikapstākļos (saules un mitruma) agro šķirņu zemenes
nogatavojas jau pirms Jāņiem. It īpaši tad, ja odziņas liktas zem plēvēm.
Tomēr lielais zemeņu laiks Latvijā vērojams jūlija pirmajā pusē. Ir arī
vēlīnas šķirnes, tomēr tās lielu entuziasmu neraisa, jo cilvēki zemenes
jau saēdušies un kāri ložņā ap ķiršu un plūmju kokiem.
Kura zemene gatava? Viss atkarīgs no zemeņu šķirnes. Ir gaišās un tumšās
šķirnes, kā arī tādas, kurām nogatavojoties zemeņu galiņi paliek balti.
Arī gaiši rozā zemenes būs saldas un aromātiskas, ja vien to paredz
šķirne.
Par zemenes pilnbriedu liecina tas, cik viegli zemenes lapiņas un kātiņu
var noraut. Kātiņam jāturas stingri pie zemenes, tomēr noraušanai
jāpadodas viegli. Zemene būs pašā briedumā, kā arī nogatavināšanās ir
notikusi dabiskos apstākļos, ja, noraujot kātiņu, tam līdzi aiziet arī
kaut kas līdzīgs serdei.
Ticējumi par zemenēm
Izrādās, zemenēm ir nozīmīga loma ne tikai uzturā, bet arī sapņos.
• Redzēt zemenes – piepildīsies vēlēšanās, gaidāmi prieki un skūpsti.
• Lasīt zemenes – tuvākā laikā iemīlēsies.
• Ēst zemenes – būs patīkami jaunumi, arī dāvanas.
• Redzēt zemeņu ziedus un tos plūkt – iegūsi pretmīlestību.
• Pirkt zemenes – gaidāms būtisks ienākumu pieaugums.
• Pārdot zemenes – gaidāma laime.
Ar zemenēm varot pievilināt iecerēto – atliek ar vienas zemenes pusīti pacienāt pretējo dzimumu, lai tas tevī iemīlētos.
Zemeņu deserts
Sastāvdaļas:
Zemenes: 400 gr;
Biezpiens: 200 gr;
Saldais krējums: 150 ml;
Pūdercukurs: 50 ml;
rīvēta apelsīna miziņa.
Zemenes nomazgā, pārgriež uz pusēm un liek deserta trauciņos. Biezpienu
samaisa ar saldo krējumu un masu pārklāj zemenēm, pārkaisa ar
pūdercukuru un rīvētu apelsīna miziņu. BILŽU GALERIJA